Johnsons Controls, araçların en önemli parçaları arasında bulunan akülerin arızalarının sebeplerini gün ışığına çıkarırken, sürücüleri çalışma sorunlarından kurtarmanın ipuçlarını paylaşıyor.
Aracınızın aküsünün ne durumda olduğunu biliyor musunuz? Akü, birçok sürücünün gözüne çarpmaz, ta ki motor genellikle soğuk ve yağışlı kış aylarında bir türlü çalışmayıncaya kadar. Akü üreticisi Johnson Controls şirketinde Mühendislik Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Dr. Christian Rosenkranz, "Aküler genel olarak araçlarda dikkat etmediğimiz, fakat araç için büyük önem taşıyan parçalar arasında bulunuyor. Akü olmadan hiçbir araç çalışmıyor. Bu kapsamda da ancak bittiğinde ya da çalışmadığında farkettiğimiz akülere gerekli önemi vermek gerekiyor.
Aşırı sıcaklıklar, düzensiz kullanım, kısa yolculuklar ve aracın yaşı, akünün çalıştırma gücünü etkiliyor. Bunlardan korunmak elimizde" dedi.
1. Aşırı sıcaklar aküde enerji kaybına yol açıyor
Yüksek sıcaklıklar akünün enerji kaybetmesine neden olabilir. Ne yazık ki, bu sorun genellikle çok geç olmadan saptanamıyor. Bu sorunu engellemek için aracınızı mümkün olduğunca güneşin altında park etmeyin ve çalıştırma sorunlarından kaçınmak için yetkili bir tamirhaneye giderek akünüzü düzenli aralıklarla test ettirin. Akünüzün değişmesi gerekiyorsa, araçtaki diğer elektrik aksamıyla bağlantı nedeniyle özel araçlara ve uzmanlığa ihtiyaç vardır. Akü ile aracın bilgisayar sistemi arasındaki elektrik devresinin bozulması durumunda kontrol ünitelerindeki ve bilgi-eğlence sistemlerindeki veriler kaybolabilir. Radyo ve pencereler gibi elektronik aksamın yeniden programlanması gerekebilir.+
2. Düzensiz kullanımda da enerji kullanılıyor
Birçok sürücü, araç çalışmıyorken aküden enerji kullanılmadığını düşünür. Bu doğru değildir. Alarm ve kilitler, anahtarsız çalıştırma fonksiyonları ve navigasyon gibi belli sistemler araç park edildiğinde bile elektriğe ihtiyaç duyar. Bu da akünün boşalmasına neden olur. Garajınızda birkaç hafta kullanılmadan duran aracınız çalışmayabilir. Bu durum daha çok soğuk havalarda ve eski bir aküye sahipseniz ortaya çıkar. Aracınızı haftada bir, en az on dakika kullanmanız çalıştırma sorunlarını önlemenize yardımcı olabilir.
3. Kısa yolculuklar aküyü tam şarj etmiyor
Araç sahipleri araçlarını sadece kısa mesafelerde kullandığında akü tam olarak şarj olmaz. Kış aylarında arka camlar ve ısıtmalı koltuklar gibi enerjiyi çok tüketen birimler aküyü daha çok boşaltır. Akünüzü alternatör aracılığıyla tekrar şarj etmek için aracınızla ayda bir kere uzun yolculuğa çıkın.
4. Aracın yaşı yeterli şarjı engelliyor
Aracın yaşı daha yüksek olduğunda, akünün enerjisi, yeterli bir şekilde şarj etmesine engel olabilecek aşınma ve sülfatlaşmadan dolayı azalabilir. Sürücüler, yeterli şarjı ve performansı sağlamak için akülerini düzenli olarak test etmelidir.
KAYNAK: Johnson Controls
Johnson Controls Power Solutions
Dünyanın en büyük otomotiv akü üreticisi olan Johnson Controls Power Solutions, otomobil üreticileri ve satış sonrası mağazalar için her yıl yaklaşık 146 milyon akü tedarik etmektedir. Şirketin çok kapsamlı kurşun asitli ve Lityum-iyon akü teknolojisi, müşterilerimiz için konvansiyonel, Start-Stop, İleri Start-Stop, Mikro Hibrit, hibrit ve elektrikli araçlar dahil neredeyse her araç türüne enerji sağlamaktadır. Johnson Controls geri dönüşüm sistemi, otomotiv akülerinin dünyada en çok geri dönüştürülen tüketici ürünü haline gelmesine yardımcı olmuştur. Dünya çapında, 15.000 çalışan 50'den fazla noktada akü geliştirir, üretir ve geri dönüştürür. Daha fazla bilgi için lütfen http://www.JohnsonControls.com/PowerSolutions adresini ziyaret edin veya Twitter'da @JCI_BatteryBeat adresinden takip edin.
Daha fazla bilgi için lütfen irtibata geçin:
Johnson Controls Power Solutions EMEA
Christian Riedel
Am Leineufer 51
30419 Hannover
Tel.: +49 511 975-1094
E-Mail: [email protected]