Baterii auto: După căldura verii vine înghețul nimicitor
- 40% dintre defecțiunile mașinilor sunt cauzate de defectarea bateriei
- Căldura scurtează durata de viață a bateriilor auto
- Înlocuirea bateriei trebuie să fie efectuată de personalul specializat al unui atelier auto
Atunci când temperaturile încep să scadă și iarna bate la ușă, este timpul să duceți mașina la atelier pentru a o pregăti de sezonul rece. Deși schimbarea anvelopelor, testarea lămpilor și completarea fluidelor sunt proceduri standard, bateria este deseori neglijată – pe nedrept, fiindcă funcționarea continuă a încălzitoarelor de parbriz, dispozitivelor de dezghețare a lunetei, farurilor și ștergătoarelor o solicită constant. Conform celor mai recente statistici ADAC, 40% din toate defecțiunile mașinilor sunt cauzate de baterii. Bateria dumneavoastră va rezista iarna aceasta? Puteți afla numai efectuând testul într-un atelier auto.
Bateriile îmbătrânesc vara și se defectează iarna
Iarna este, de obicei, momentul când vremea rece se dovedește prea aspră pentru ca o baterie slăbită să supraviețuiască – în special dacă sezonul a fost precedat de o vară deosebit de lungă și caniculară, ca cea din anul curent. Căldura scurtează drastic durata de viață a unei baterii, ceea ce înseamnă că, până la venirea iernii, bateriile mai vechi se apropie de limita lor de funcționare. „Mulți șoferi cred că vremea rece deteriorează bateria, însă căldura este cea care cauzează începutul declinului”, explică dr. Christian Rosenkranz, Vice President Engineering al Johnson Controls Power Solutions. O temperatură exterioară de +20°C este optimă pentru o baterie auto. Anul acesta însă, temperatura a urcat deseori peste +30°C.
Temperaturile mari provoacă autodescărcarea bateriei și conduc la îmbătrânirea mai rapidă a componentelor electrochimice. „Aceste efecte pot să nu cauzeze deteriorarea imediată a bateriei, ci să constituie doar un început în acest sens”, afirmă Rosenkranz. Deși această evoluție nu poate fi observată pe timpul verii și toamnei, problemele încep să se vadă iarna, când este necesară mai multă energie pentru pornirea motorului. Din acest motiv, bateria trebuie verificată cu regularitate pe tot parcursul anului.
În afară de temperaturile extreme din timpul verii și iernii, există multe alte cauze ale defecțiunilor bateriei. Dacă automobilul este utilizat rar sau numai pe distanțe scurte, alternatorul nu poate încărca bateria complet, în timp ce consumatorii electrici precum sistemele de încălzire a lunetei și a scaunelor contribuie la descărcarea suplimentară a bateriei. Duratele lungi de nefuncționare trebuie de asemenea evitate fiindcă, la multe automobile moderne, bateria nu este alimentată cu energie cât timp motorul este oprit: Sisteme precum alarmele, încuietorile portierelor, funcțiile de pornire fără cheie și sistemele de navigare au nevoie de energie și în timp ce mașina este parcată. Prin urmare, în special iarna, șoferii trebuie să facă un drum mai lung cel puțin o dată pe lună.
Galeria multimedia
Bateria face parte dintr-un sistem electric complex
Pe măsură ce bateria se învechește, performanța sa scade, întrucât coroziunea și sulfatarea împiedică încărcarea sa completă. Dacă testul arată că bateria trebuie înlocuită, operațiunea trebuie efectuată de angajații unui atelier auto. La automobilele de astăzi, rolul bateriei s-a schimbat: aceasta nu doar oferă energie pentru aprindere și pornirea motorului, ci face parte dintr-un sistem electric complex care alimentează o gamă largă de funcții create pentru a spori confortul pasagerilor și a face posibilă economia de combustibil, funcții precum aerul condiționat, încălzirea scaunelor și sistemele Start-Stop. Mai mult, bateria nu mai este ușor accesibilă sub capotă, ci poate fi instalată în portbagaj sau sub o banchetă. Din acest motiv, sunt necesare instrumente speciale și expertiză pentru înlocuirea bateriilor la automobilele moderne. Pentru a vă asigura că înlocuirea decurge fără probleme și în siguranță, această activitate trebuie efectuată de către un specialist.
„Testarea bateriei ajută la identificarea potențialelor defecțiuni viitoare. Prin urmare, șoferii trebuie să își testeze bateriile în atelierele auto cel puțin o dată pe an, înainte de sosirea iernii”, explică Rosenkranz. „O astfel de verificare îi ajută nu doar să îți păstreze mașina în stare de funcționare, ci și să evite costuri suplimentare și alte bătăi de cap. Nimic nu este mai enervant decât o baterie care are încă destulă putere pentru a aprinde farurile, dar este prea slabă pentru a acționa demarorul.”
For further information, please contact:
Johnson Controls Power Solutions EMEA
Anja Heidmann
Am Leineufer 51
30419 Hannover
Tel: +49 (0)511 975 1032
E-Mail: [email protected]
About Johnson Controls Power Solutions
Johnson Controls Power Solutions is a world leader working in partnership with our customers to meet increasing market demands for energy storage on a global scale. We create the most-advanced battery technologies for virtually every type of vehicle on the planet. Our employees develop, manufacture and distribute the smartest portfolio of lead-acid and lithium-ion technologies in the world. These technologies deliver uniquely sustainable, next-generation performance. We partner with our customers at every link in the supply chain, contributing to the communities we serve and the planet we share. For additional information, please visit http://www.johnsoncontrols.com or follow us @JCI_BatteryBeat on Twitter.